Agenda en uitgaanstips


Lees verder...

Onze visitors

Today 40
This week 960
This month 40
Since 10-2008 1820767

Verspreiding van het Russisch

 

De verspreiding van het Russisch over de wereld
Het Russisch is een belangrijke taal in een groot deel van de wereld, in Oost-Europa, Centraal-Azië en Noord-Azië.

 

 

Rusland - Het Russisch is de enige officiële taal.


Het Russisch is de meestgesproken en enige officiële taal van Rusland. Door heel Rusland wordt het Russisch gesproken, ook in de gebieden waar men traditionele inheemse talen spreekt. De Russische taal is in heel Rusland prominent aanwezig.

 

 

 

Rondom Rusland - Het Russisch als officiële taal.

In een aantal landen rondom Rusland speelt de Russische taal zo'n belangrijke rol in het dagelijks leven, dat het door de overheid als officiële taal is erkend.
Het Russisch is een officiële taal in Wit-Rusland, Moldavië, Transnistrië, Zuid-Ossetië, Abchazië, Kazachstan, Kirgizië en Tadzjikistan.
Het Russisch is een officiële regionale taal in de Oekraïne en Roemenië.

 

 

 

 

Rondom Rusland - Landen waar veel Russen wonen.

In een aantal landen rondom Rusland wonen gemeenschappen van Russische minderheden. In die landen zijn dorpen, steden en zelfs hele regio's waar de bevolking overwegend Russisch is en waar de Russische taal het dagelijks leven domineert. Vaak gaat het samenleven goed. Soms ook zijn er spanningen tussen Russen en andere bevolkingsgroepen. Dat zien we nu goed in de huidige Oekraïne-crisis, waar heftige conflicten zijn tussen de pro-Russen en de Kiëv-getrouwen.


Landen waar Russische minderheden wonen zijn:
Oost-Europa: Estland, Letland, Litouwen, Wit-Rusland, Oekraïne, Roemenië, Moldavië en Transnistrië.
De Kaukasus: Georgië, Abchazië, Zuid-Ossetië, Armenië en Azerbeidzjan.
Centraal-Azië: Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Turkmenistan.
West-Azië: Israël. Rusland heeft al eeuwen een aanzienlijke Joodse minderheid. Na de vorming van de staat Israël is een deel van de Russische Joden naar deze nieuwe staat vertrokken. Zo'n 20% van de Israeliërs spreekt vloeiend Russisch. Na het Engels is het Russisch de meest populaire tweede taal.

 

 

 

 

Rondom Rusland - Landen waar veel mensen het Russisch als tweede taal spreken

In grote delen van Oost-Europa spreken mensen het Russisch als tweede taal. Naast de al eerder genoemde landen wordt het Russisch als tweede taal gesproken in landen als Polen, Tsjechië, Slowakije, Bulgarije en Hongarije. Het Russisch is in deze landen nooit helemaal geworteld, maar lange tijd was het een verplichte vreemde taal op school. Nog steeds spreekt zo'n 20% van de Polen en 35 procent van de Bulgaren Russisch als vreemde taal. De jongere generaties leren echter liever Engels of Duits als vreemde taal en de kennis van het Russisch neemt af.
Ook in Azië wordt het Russisch als tweede taal gesproken. Het is de meest populaire tweede taal in Mongolië.

 

 
Quote of the day

 

"Ik denk, dus ik ben.
Мыслю, следовательно существую "
- René Descartes Рене Декарт -
(1596-1650)

Advertise with us

Contact us
E-mail